Millainen onkaan muuttunut suomalainen juomakulttuuri?

Baarimikon ammatti - onko sinusta siihen?

Baarimestari tai puhekielellä tunnetumpi baarimikko ovat suosittuja ammatteja etenkin nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Kyseessä on yksi niistä ammateista, jotka voivat viedä sinut helposti kansainvälisiin maisemiin, koska drinkit, työtehtävät ja ammatin muut osat ovat lähes identtisiä ympäri maailmaa. 

Aikaisemmin baarimikkona pystyi toimimaan melkeinpä ilman koulutusta tai vain lyhyellä työhön perehdytyksellä, mutta nykyään se ei ole mahdollista. Baarimestariksi voi kouluttautua useissa oppilaitoksissa ympäri maata, jonka jälkeen olet vapaa työskentelemään melkeinpä missä vain haluat.

Missä baarimestari työskentelee?

Baarimestarin ammatti on yllättävän monipuolinen, joten unohda Tom Cruisen kikkaileva Cocktail-elokuva ja työ pelkästään elävän baaritiskin takana. Voit nimittäin löytää helposti työtä baarien lisäksi risteilylaivoilta, yökerhoista ja ravintoloista. 

Päällimmäisiin työtehtäviin kuuluu juomien valmistaminen ja niiden tarjoilu, joten nykypäivänä tähän on monia mahdollisuuksia myös kyseisten tilojen ulkopuolella. Baarimestari voidaan myös vuokrata yksityisbileisiin ja häihin, jolloin siitä saa mukavan lisätyön päivätyön ohelle.

Hauskimpana työpaikkoina on työskennellä erilaisissa teemabaareissa, kuten vaikkapa yhdessä Suomen useasta urheilubaarista. Niissä asiakkaat voivat hengailla kaveriensa kanssa, seurata kuumimpia urheiluotteluita suurelta ruudulta ja tietenkin nauttia drinkeistä. Ennen ottelua tai sen aikana voidaan myös lyödä vetoa vierailemalla www.urheilu.com -sivustolla.

Baarimestarin koulutus

Yleensä baarimestarin koulutukseen hakeutuvat he, joilla on jo aikaisempaa kokemusta ravintolatyöskentelystä. Sitä monesti täytyy nimittäin pohjustaa hotelli- ja ravintola-alan perustutkinnolla, jonka jälkeen monet ammattikorkeakoulut tarjoavat sen päälle baarimestarin erikoislinjan.

Toinen sopiva peruskoulutus on matkailun ja ravintola-alan ammattikorkeakoulututkinto. Baarimestarin jatkolinjalla perehdytään muun muassa baarioppiin, eri tuotteisiin, markkinointiin, myyntitaitoihin, laskentaan ja alan lainsäädäntöön. Koulutus kestää yleensä noin vuoden ja maksaa muutaman sadan euroa. Lisäksi oppilaan täytyy olla yli 18-vuotias. 

Peruskoulutuksen lisäksi baarimestarin jatkolinjalla voi opiskella esimerkiksi yrittäjyyttä, viinitietoutta ja baarin ylempien toimihenkilöiden ammatin sisällön. Koulutus toteutuu yleensä joko lähiopetuksessa tai etänä, tentteinä ja opiskelijan työpaikalla sovellettavalla kehittämistätehtävällä.

Koulutuksen aikana voi myös hakea kokemusta ulkomailta kansainvälisistä kouluista tai baareista, joiden kanssa oppilaitos tekee yhteistyötä. Tutkinnon voi suorittaa kokonaan tai vain osittain, riippuen aikaisemmasta kokemuksesta ja koulutuksesta. Koko tutkinto päätetään näyttökokeeseen, jonka jälkeen se on suoritettu.

Baarimestarin työt tulevaisuudessa - kannattaako alalla kouluttautua?

Baarimestarin työt ovat vakaata ja tarvittavaa työvoimaa. Baarien, ravintoloiden ja yökerhojen suosion nousun mukaan tarve taidokkaille ja ammattimaisille baarimestareille kasvaa tulevaisuudessa niin Suomessa kuin ulkomailla. Aivan uudenlaiset baarimestarin työpaikat, kuten yksityisjuhlat, taasen ovat yhtä lailla uusin suuri työllistäjä, jolloin työtä tehdään keikkatyönä.

Työntekijöiden puutetta kasvattaa se, että seuraavien kymmenen vuoden sisään alalta tulee poistumaan merkittävä määrä eläkkeelle. Täten nuorille ja ajan hermolla oleville baarimikoille on aina työtä valmiina. Alan tilanne näyttää siis valoisalta ja baarimestarille on siis aina tarvetta. Tutkintoa kannattaa kuitenkin aina päivittää tutustumalla uutuusdrinkkeihin ja kehittämällä niitä itsekin.